Варна отбеляза Богоявление и рождението на Христо Ботев

Начална страница, Новини
Варна отбеляза Богоявление и рождението на Христо Ботев

By

Editor Editor

06.01.2021
06.01.2021

Във Варна бе отбелязан един от най-обичаните християнски празници – Богоявление. Традицията беше почетена, но в условията на пандемия от COVID-19. Заради извънредната епидемична обстановка празничното шествие беше отменено.
Празникът започна с литургия в Катедралния храм “Свето Успение Богородично”, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
Военният ритуал по благославяне на частите и техните бойни знамена вместо на централния площад “Св. св. Кирил и Методий” се състоя в Пункта за базиране – Варна. В него участие взеха части от Варненския гарнизон и представителният духов оркестър на ВМС.
Кулминацията на празника беше хвърлянето на богоявленския кръст във водите на Черно море. Светинята беше извадена от 20-годишният варненец Александър Матев, студент във Военноморското училище „Никола Й. Вапцаров”. Той участва за трети път в ритуала, като през 2019 г. отново беше най-бърз.
Над 100 души се хвърлиха в морето тази година. Сред тях беше и най-младият общински съветник Велин Стоянов.
На днешния ден се навършват и 173 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев. В знак на почит цветя пред паметника на големия българин в Морската градина положи председателят ма Общинския съвет Тодор Балабанов. Паметта на Христо Ботев почетоха също кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, евродепутатът Емил Радев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, районните кметове.